Stemmen sidder i hele kroppen

Klisterlæben
I stedet for at skrue op for styrken gælder det om at arbejde med kropsholdning, vejrtrækning og dårlige vaner og spændinger i ansigtet. F.eks. er der mange, der er for spændte i kæberne og især mange kvinder, der klistrer deres overlæbe til tænderne og derved får de svært ved at forme ordene – det gælder ikke mindst politikere, har Friederike Rabe noteret sig.

Læs artiklen

Stemmen sidder i hele kroppen

Af Birgitte Aabo

POLITIKEN

“…kvinder bliver helt glade, når de opdager, at de faktisk har en amorbue at lægge læbestiften på…”

 

I den gale hals

Stemmen er Friederike Rabes levevej. Friederike designer stemmer, så de kan flytte “materie” så effektivt så muligt. Hun driver virksomheden Stemmedesign, hvor folk søger hen for at finde deres naturlige stemme igen. For sådan én har vi alle sammen, ikke for dyb, ikke for høj.

Steen er produkt chef hos Nokia, og har designet sin egen telefon. Men der skal også tales i den. Og når man har Asien i røret skal det være tydeligt og klart. Steen går hos Friederike for at få møbleret om på stemmen så han bliver mere tillidsvækkende og sælger bedre.

Inge er mellemleder, men var bange for, om hun var blevet usynlig! Ingen hørte efter hvad hun sagde, nu arbejder hun på at blive hørt, at få ørenlyd.

Anette skulle have fjernet en svulst i skjoldbruskkirtlen og men blev stum efter operationen fordi hendes ene stemmelæbe blev lam. Og hvordan får man så den raske til at klare det hele alene?

Alle står de hos Friederike og siger mærkelige, gutterale lyde? “I den gale hals” er en kakafonisk hyldest til stemmen, set gennem tre personer og en stor mikrofon.

en kakafonisk hyldest til stemmen

Tilrettelæggelse:
 Anders Kjærulff Christensen

Radioudsendelse, 25. december 2004

Montage på P1

Lyt til radioudsendelsen

I den gale hals

 

Stemmen er det personlige visitkort

Stemmen er altafgørende, når man skal gøre et godt indtryk. Faktisk er det blot 3 pct. af et budskab, der formidles gennem det, der rent faktisk bliver sagt. Resten kommunikeres via stemmen og kropssproget.

Og de første 30 sekunder af det, man siger, er meget vigtige for modtagerens indtryk. Stemmen er personlighedens akustiske signal – et slags visitkort. Men hvordan slår man egentlig den rigtige tone an?

Læs artiklen

Stemmen er det personlige visitkort

Af Louise Lykke Hansen

BØRSEN

“Når man arbejder målrettet med sin stemme, kan man ikke undgå også at udvikle sin personlighed…”

 

Tal så jeg kan se dig

Det er ikke kun skuespillere og sangere, der har brug for stemmetræning. Også sagsbehandlere, inkassofolk, undervisere, receptionister og andre professionelle stemmebrugere kan have hårdt brug for det.

Enten for at undgå slid på stemmen eller for at tone bedre frem fra en talerstol, gennem telefonen eller over for en borger.

Det siger Friederike Rabe, der gennem sit firma Stemmedesign underviser medarbejdere med arbejdsopgaver, hvor der stilles store krav til stemmen.

Det kan være de professionelle talere, der måske allerede har skadet stemmen ved konstant at presse den med en forkert teknik. Eller det kan være personer, der føler, at de ikke fylder så meget – stemmemæssigt.

For eksempel kvinder, der forhandler med mænd, der alene via deres stemmeføring har vundet første runde i kampen. Eller det kan være generte »drenge« i mandekroppe, der føler, at de stemmemæssigt ikke er mandige nok. Og som kompenserer ved at spænde op, hvilket ikke er holdbart ret længe.

læs artiklen

Tal så jeg kan se dig

Af Mogens Jepsen

kommunalbladet

“… Derfor har stemmen en helt unik mulighed for at påvirke stemningen hos en anden part.”

 

Ti tjeppe til stemmetræneren

Hvad tiltrækker os ved en stemme?

Hvad frastøder os ved en stemme?

Er lyse stemmer mest tiltrækkende på mænd?

Hvorfor taler nogle mennesker skingert?

Hvordan kommer man til at lyde så tjekket som muligt – for eksempel hvis man skal til en jobsamtale?

læs flere spørgsmål og få alle svarene

Ti tjeppe til stemmetræneren

Af Tina Toft

woman

“Hvad tiltrækker os ved en stemme? Den gode klang…”

 

 

 

 

Når lyden skal fungere

Han strækker armene i vejret og knytter næverne. Så trækker han armene ned langs kroppen, mens han puster luft ud mellem læberne, og pludselig siger han så de underlige ord, der nok giver mening, men som kommer så mærkeligt uventet:

»Ooog, tag den tunge lampe ned.«

Ordene bliver til lyde – brummen og gurglen fra hals og læber – og lydene suppleres af en hovedrysten, inden de næste ordlignende sekvenser går i gang.

»Mø-mø-mø-mø mømm,« begynder han og fortsætter:

»Mo-mo-mo-mo momm.«

Læs artiklen

Når lyden skal fungere

Af Morten Crone Sejersbøl

Urban

“Nogle gange gik jeg i stå under foredraget, og så vidste jeg, at det ville blive en mærkelig lyd,…”

 

Din stemme røber dig

Du kender det sikkert – man ringer til veninden og forsøger at lyde opstemt, selvom man er ked af det, og hun fanger det lige med det samme, ”Er du ok? Du lyder lidt trist”.

Stemmen røber, om vi er nervøse, trætte eller glade, også selvom vi påstår det modsatte, for det et er kun ca. 7% af et budskab, der formidles gennem ord, resten er stemmeføring og kropssprog.

Stemmen er som øjnene: et spejl af sjælen. Stemmen røber vores følelser, og når der er uoverensstemmelse mellem det, man siger, og det, stemmen og kroppen udtrykker, opstår der emotionel dissonans, forklarer logopæd Friederike Rabe.

læs artiklen

Din stemme røber dig

Af Anette Olsen

ALT for damerne

“…din stemme har stor betydning for, hvordan du virker på folk…”

 


Tilmeld dig nyhedsbrevet

Få det seneste nye fra Stemmedesign i din inbox.

Tak for din tilmelding! Her er der plads til en meget lang email adresser uden problemer